Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας η οποία έχει καθιερωθεί για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το σημαντικό αυτό θέμα, καθίσταται ξανά επίκαιρο το σύστημα Nutriscore. Ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Ε.Ε για την υποχρεωτική διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της ετικέτας των τροφίμων με σκοπό την παροχή στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν ένα τρόφιμο και να κάνουν κατάλληλη χρήση του, καθώς και να κάνουν επιλογές οι οποίες ανταποκρίνονται στις ατομικές διαιτητικές τους ανάγκες.
Το σύστημα Nutriscore αποτελεί πρόταση των Γάλλων, ωστόσο έχει υιοθετηθεί και από άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και προς το παρόν έχει ένα σημαντικό προβάδισμα έναντι άλλων συστημάτων επισήμανσης (Πράσινη Κλειδαρότρυπα, Φωτεινοί Σηματοδότες κ.α).
Το Nutri-score είναι ένα σύστημα διατροφικής σήμανσης το οποίο εμφανίζεται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων και κατατάσσει τα συσκευασμένα τρόφιμα σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων. Η κλίμακα ξεκινά από το Α (σκούρο πράσινο χρώμα) αντιπροσωπεύοντας την υψηλότερη διατροφική αξία ενός προϊόντος, ενώ με το Ε (σκούρο πορτοκαλί χρώμα) επισημαίνονται τα προϊόντα με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία.
Η εφαρμογή του βρίσκει αρκετές αντιρρήσεις, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τα κρίσιμα χαρακτηριστικά ενός τροφίμου, όπως την περιεκτικότητα σε χρήσιμα και υγιεινά συστατικά (βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, κ.λπ), αλλά κυρίως το ποσοστό διαχρονικής συμμετοχής τους σε μια ισορροπημένη δίαιτα. Επιπλέον δεν υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η διατροφική κουλτούρα κάθε κράτους μέλους, η τυπική διατροφή και οι εθνικές διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες.
Σύμφωνα με το Nutri-score προϊόντα όπως το ελαιόλαδο χαρακτηρίζονται ως μεσαίας διατροφικής αξίας, δίνοντας μπόνους σε προϊόντα όπως τα ανθρακούχα ποτά λόγω έλλειψης ζάχαρης, ενώ πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι το ελαιόλαδο είναι ένα πολύτιμο συστατικό και ισχυρό όπλο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Η αποδεδειγμένη ποιότητα της μεσογειακής διατροφής και η προσπάθεια χρόνων για την προώθησή της δύναται να πληγούν από τη λειτουργία ενός συστήματος όπως το Nutri-Score.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθούν οι ευρωπαϊκοί διάλογοι γύρω από το σύστημα επισήμανσης των τροφίμων, καθώς αυτό θα πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2022, καθώς και γύρω από το γεγονός αν αυτό θα έχει καθολική εφαρμογή ή θα εξαιρεθούν από αυτό το ελαιόλαδο, αλλά και άλλα προϊόντα που ανήκουν στις κατηγορίες ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ.