Πως αξιολογούν τα μέλη της ΟΕΦ το πρόγραμμα κατάρτισης;

Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι παραγωγοί – μέλη του ΑΣ Χουδετσίου στην πρόσφατη εκπαίδευση για τη φυτοπροστασία της ελιάς, η οποία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος ΟΕΦ 2021-2022, ήταν ένα καλό ερέθισμα για να εξετάσουμε την άποψη που έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί για την αξία του προγράμματος  κατάρτισης.

Το πρόγραμμα κατάρτισης σχεδιάστηκε με στόχο να προκύψουν τα εξής οφέλη για τους παραγωγούς:

  • να μπορούν να αξιολογήσουν νέες και παλιές τεχνικές καλλιέργειας
  • να γνωρίσουν καλύτερες καλλιεργητικές μεθόδους
  • να επιλύσουν συγκεκριμένα καλλιεργητικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό αναπόσπαστο τμήμα του προγράμματος κατάρτισης είναι η αξιολόγησή του από τους ίδιους τους παραγωγούς. Έχοντας συγκεντρώσει και αναλύσει τις καταγεγραμμένες απόψεις τους προκύπτουν τα ακόλουθα στοιχεία.

Οι παραγωγοί αξιολόγησαν πολύ θετικά την εκπαιδευτική συνάντηση που αφορούσε το κλάδεμα η οποία οργανώθηκε από την ανάδοχο του έργου Quality Agrosolution. Επιπλέον, θετική ήταν η αξιολόγηση του εκπαιδευτή ενώ θεώρησαν πως οι νέες γνώσεις που αποκόμισαν θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις καλλιεργητικές τεχνικές στους ελαιώνες τους. Επίσης σύμφωνα με την αξιολόγηση προκύπτει ότι οι παραγωγοί αντιδρούν θετικότερα στις εκπαιδεύσεις στον αγρό σε σχέση με τις θεωρητικές εκπαιδεύσεις όπου μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τη νέα γνώση μέσα από πρακτικές επιδείξεις στο πεδίο.

Η συμμετοχή των παραγωγών είναι διαδραστική σε πραγματικές συνθήκες και επιτυγχάνεται το μέγιστο δυνατό επίπεδο διάχυσης της γνώσης. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται η αλληλεπίδραση τόσο των εκπαιδευτών όσο και των παραγωγών με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των επιπέδων διάχυσης της γνώσης αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι παραγωγοί αξιολόγησαν θετικά την εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που αποδεικνύει ότι ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί με τα νέα δεδομένα παραγωγοί κρίνουν ως μέτρια την εκπαιδευτική διαδικασία και όχι αρνητικά.

Οι παραγωγοί μέσα από τις εκπαιδευτικές συναντήσεις στον αγρό είχαν την ευκαιρία να λύσουν απορίες, να προβληματιστούν, να κάνουν διάλογο τόσο με τους εκπαιδευτές όσο και με τους υπόλοιπους παραγωγούς, να εκφράσουν αντιρρήσεις και τέλος να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό αποτέλεσμα. Ο κύριος στόχος της δράσης που είναι η μεταφορά νέων γνώσεων για τη βιώσιμη διαχείριση της ελαιοκαλλιέργειας καθώς και η ευαισθητοποίηση των παραγωγών στις αειφόρες τεχνικές ελαιοκαλλιέργειας εκτιμάται ότι έχει επιτευχθεί.

Δείτε παρακάτω ορισμένα στιγμιότυπα από την πρόσφατη εκπαίδευση για τη φυτοπροστασία της ελιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *