Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του ελαιουργείου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χουδετσίου προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς να λάβουν υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες για την ορθή ελαιοσυλλογή και μεταφορά της ελιάς στο ελαιουργείο.
- Για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου προγραμματίστε το χρόνο ελαιοσυλλογής. Συνήθως η αλλαγή του χρώματος από πράσινο σε ιώδες δίνει «το σύνθημα» για το ξεκίνημα του μαζέματος της ελιάς
- Οι καρποί που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος θα πρέπει να μαζεύονται πρώτοι και να μην αναμειγνύονται με τους άλλους γιατί δίνουν λάδι κατώτερης ποιότητας.
- Ο ραβδισμός και το κλάδεμα των δέντρων συνιστάται να αποφεύγονται κατά τις βροχερές μέρες, διότι δημιουργούνται πληγές που είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση
- Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό (δίχτυα ελαιοσυλλογής, βέργες κτλ) ο οποίος είναι κατάλληλος για την συγκομιδή. Με τη χρήση μηχανικών μέσων συγκομιδής επιτυγχάνεται η συγκομιδή περισσότερων δέντρων σε λιγότερο χρονικό διάστημα
- Χρειάζεται προσοχή κατά το ράβδισμα ώστε να μην προκαλούνται τραυματισμοί στους καρπούς και υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.
- Κατά την λίπανση του εξοπλισμού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φυτικής προέλευσης
- Η χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή να γίνεται προσεκτικά, για να αποφευχθεί πιθανή διαρροή λιπαντικού. Μια τέτοια διαρροή προς τα δίχτυα συλλογής ή και τους σάκους θα «μετανάστευε» στο ελαιόλαδο και θα το επιμόλυνε.
- Αποφεύγετε να υπερφορτώνετε τους σάκους γιατί με τον τρόπο αυτό συμπιέζετε την ελιά και τραυματίζεται
- Μεταφέρετε τον ελαιόκαρπο στο ελαιουργείο το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.