Ορθές πρακτικές για την συγκομιδή και την μεταφορά του ελαιοκάρπου

Ενόψει της έναρξης λειτουργίας του ελαιουργείου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χουδετσίου προτρέπει τους ελαιοπαραγωγούς να λάβουν υπόψη τις ακόλουθες πληροφορίες για την ορθή ελαιοσυλλογή και μεταφορά της ελιάς στο ελαιουργείο.

  • Για την παραγωγή καλής ποιότητας ελαιολάδου προγραμματίστε το χρόνο ελαιοσυλλογής. Συνήθως η αλλαγή του χρώματος από πράσινο σε ιώδες δίνει «το σύνθημα» για το ξεκίνημα του μαζέματος της ελιάς
  • Οι καρποί που πέφτουν πρόωρα στο έδαφος θα πρέπει να μαζεύονται πρώτοι και να μην αναμειγνύονται με τους άλλους γιατί δίνουν λάδι κατώτερης ποιότητας.
  • Ο ραβδισμός και το κλάδεμα των δέντρων συνιστάται να αποφεύγονται κατά τις βροχερές μέρες, διότι δημιουργούνται πληγές που είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση
  • Χρησιμοποιήστε εξοπλισμό (δίχτυα ελαιοσυλλογής, βέργες κτλ) ο οποίος είναι κατάλληλος για την συγκομιδή. Με τη χρήση μηχανικών μέσων συγκομιδής επιτυγχάνεται η συγκομιδή περισσότερων δέντρων σε λιγότερο χρονικό διάστημα
  • Χρειάζεται προσοχή κατά το ράβδισμα ώστε να μην προκαλούνται τραυματισμοί στους καρπούς και υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.
  • Κατά την λίπανση του εξοπλισμού είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε λιπαντικά φυτικής προέλευσης
  • Η χρήση του εξοπλισμού κατά τη συγκομιδή να γίνεται προσεκτικά, για να αποφευχθεί πιθανή διαρροή λιπαντικού. Μια τέτοια διαρροή προς τα δίχτυα συλλογής ή και τους σάκους θα «μετανάστευε» στο ελαιόλαδο και θα το επιμόλυνε.
  • Αποφεύγετε να υπερφορτώνετε τους σάκους γιατί με τον τρόπο αυτό συμπιέζετε την ελιά και τραυματίζεται
  • Μεταφέρετε τον ελαιόκαρπο στο ελαιουργείο το συντομότερο δυνατό για την αποφυγή υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *