Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χουδετσίου από τον Αύγουστο του 2021 ξεκίνησε να υλοποιεί ένα ακόμη επιχειρησιακό πρόγραμμα ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών στον τομέα του ελαιολάδου. Το πρόγραμμα αν και δεν ήταν τριετούς διάρκειας όπως το προηγούμενο, στο οποίο συμμετείχε, αλλά πολύ μικρότερου χρόνου είχε θετικά αποτελέσματα συμβάλλοντας σημαντικά στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας, τη βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος και την προστασία του περιβάλλοντος.
Οι κύριες προτεραιότητες του προγράμματος 2021-2022 ήταν:
- Ο μετριασμός του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της ελαιοκαλλιέργειας. Η προτεραιότητα προσεγγίστηκε συντονισμένα μέσω α) της πιλοτικής εφαρμογής διαφυλλικών ψεκασμών που αποσκοπούν στη βελτίωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων, β) της πρακτικής επίδειξης εναλλακτικών τεχνικών καταπολέμησης του δάκου και γ) της εκτεταμένης εφαρμογής του μοντέλου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου Agro 2.2.
- Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελαιοκομικών εκμεταλλεύσεων. Πραγματοποιήθηκε μέσω δύο παράλληλων δραστηριοτήτων που είχαν ως στόχο α) την υιοθέτηση τεχνικών για τον περιορισμό του ανθρακικού αποτυπώματος σε επίπεδο καλλιέργειας και β) τον εμπλουτισμό της εμπειρίας των παραγωγών με νέες γνώσεις που αφορούν την εφαρμογή τεχνικών σε διάφορες καλλιεργητικές εργασίες μέσω ενός εξειδικευμένου προγράμματος κατάρτισης
- Η βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του ελαιολάδου. Δεδομένου ότι η ποιότητα του ελαιολάδου καθορίζεται αφενός στο στάδιο της καλλιέργειας/συγκομιδής αφετέρου στο στάδιο της μεταποίησης του ελαιοκάρπου η ΟΕΦ είχε προγραμματίσει τον εφοδιασμό των παραγωγών με σύγχρονο εξοπλισμό (παλετοκιβώτια) και την αναβάθμιση του εξοπλισμού και την βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του ελαιουργείου
- Η ενίσχυση πρακτικών για την ιχνηλασιμότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου. Η προσέγγιση που ακολουθήθηκε στην περίπτωση αυτή ήταν συστημική και περιελάμβανε την συνδυασμένη εφαρμογή απαιτήσεων που προβλέπουν διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια και την ιχνηλασιμότητα διατροφικών προϊόντων ενώ παράλληλα υλοποιήθηκε πρόγραμμα αναλύσεων ελαιόλαδου για την εξέταση της ποιότητας και της γνησιότητάς του, στο στάδιο της παραλαβής τους, καθώς και στα τελικά προϊόντα..
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους που συμμετείχαν στο σχεδιασμό, τη χρηματοδότηση και την υλοποίηση του προγράμματος.