Μετριασμός του ανθρακικού αποτυπώματος της ελαιοκαλλιέργειας

Η ΟΕΦ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΧΟΥΔΕΤΣΙΟΥ έχει ξεκινήσει πιλοτικά ήδη από το 2018 μια προσπάθεια να ενσωματώσει την κλιματική ουδετεροποίηση στην παραγωγική της διαδικασία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις που απορρέουν από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό στο πρόγραμμα εργασίας ΟΕΦ 2021-2022 έχει ενσωματωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η δράση Γ.Ι.2, η οποία αφορά την «Επιδεικτική εφαρμογή τεχνικών μέτρησης ανθρακικού αποτυπώματος στην ελαιοκαλλιέργεια».

Η δράση υλοποιείται βασιζόμενη στην μεθοδολογία της ανάλυσης του κύκλου ζωής του ελαιολάδου (Life Cycle Analysis) κατά την οποία

  • γίνεται μια λεπτομερής αξιολόγηση και ανάλυση των καλλιεργητικών τεχνικών, των μηχανημάτων, των εισροών, της ενέργειας καθώς και των υποπροϊόντων και αποβλήτων 
  • πραγματοποιείται ο υπολογισμός αερίων του θερμοκηπίου με χρήση διαφόρων διεθνών προτύπων και συστημάτων μετρήσεων και συσχετίζονται με συγκεκριμένες πηγές που εντάσσονται στον κύκλο παραγωγής του ελαιοκάρπου και, 
  • διατυπώνονται προτάσεις προς εφαρμογή οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα.

Το διεθνές σύστημα μετρήσεων Environmental Product Declaration (EPD) θα αποτελέσει το βασικό σύστημα αναφοράς για τον υπολογισμό των ρύπων σε όλα τα στάδια παραγωγής του ελαιοκάρπου και κατ’ επέκταση της εκτίμησης του κύκλου ζωής του ελαιολάδου.

Για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης βάσης αναφοράς που να καλύπτει τις διαφοροποιήσεις που παρουσιάζουν οι επιμέρους ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις συμμετέχουν 40 παραγωγοί -μέλη της ΟΕΦ.

Μετά το πέρας των εργασιών θα ενημερωθούν όλα τα μέλη της ΟΕΦ για τα αποτελέσματα της δράσης, και θα προταθούν καλλιεργητικές μέθοδοι που συμβάλλουν στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *